Cadre styrker kraftporteføljen med ti nye prosjekter

Cadre AS har inngått avtale med Clemens Kraft AS om å overta rettighetene til ti småkraft-prosjekter. Ferdig utbygd vil prosjektene ha et totalt potensial på 50 GWh i årsproduksjon. Nok strøm til hele 2500 norske husstander.

Cadre AS har inngått avtale med Clemens Kraft AS om å overta rettighetene til ti småkraft-prosjekter. Ferdig utbygd vil prosjektene ha et totalt potensial på 50 GWh i årsproduksjon. Nok strøm til hele 2500 norske husstander.

- Denne avtalen tydeliggjør ambisjonene våre om å ta en ledende rolle i den videre utviklingen av den norske småkraftbransjen, gjennom å investere både kapital og kompetanse, sier daglig leder i Cadre, Carl-Fredrik Lehland.  

Cadre er en norsk vannkraftsprodusent som eier, driver og utvikler småkraft. De ti vannkraftprosjektene er fordelt i flere deler av Norge, men med hovedvekt i Nord-Norge. De vil bli søkt utbygget i løpet av de neste par årene - i tråd med innvilgede konsesjoner.  

- Vi er glade for at Clemens Kraft har valgt Cadre til å overta rettighetene til disse prosjektene. Vi skal sørge for at disse konsesjonene blir til best mulige prosjekter, som skaper fornybar energi, vekst og verdier, sier Lehland.  

Administrerende direktør i Clemens Kraft, Knud Nørve, er fornøyd med prosessen og avtalen.  

- Cadre og Clemens Kraft er to industrielle aktører i småkraft-markedet som jobber mot samme mål. Jeg er glad for at vi kan samarbeide på denne måten, sier Nørve.

- Det er hyggelig at disse konsesjonene, gjennom salget til Cadre, kan realiseres innenfor de tidsrammene som NVE har satt, sier Nørve.

Cadre fortsetter veksten

Avtalen med Clemens Kraft føyer seg inn i en lang rekke avtaler Cadre har sikret seg så langt i 2023. Selskapet har allerede en samlet kraftverksportefølje på 360 GWh, og har ambisjoner om 2 TWh i drift i løpet av få år.  

- Vi har tatt store steg siden vi etablerte oss i 2021 og vi vokser raskt. Norge trenger mer fornybar energi. Småkraft kan og bør levere dobbelt så mye strøm til Norge som i dag. Det er derfor vi sier at Småkraft er en stor del av løsningen, sier Lehland.  

Cadres største eiere er det nordnorske kraftselskapet Nordkraft, som er Norges største operatør av småkraftverk, og den Stavangerbaserte energi-investoren HitecVision, med sine velrenommerte norske partnere som KLP, Sparebank 1 Forsikring og statens klimainvesteringsselskap Nysnø.  

Lokal verdiskaping i sentrum

For Cadre står lokal verdiskaping i sentrum. Selskapet har hovedkontor i Kristiansand og distriktskontorer spredt over landet.  

- Norsk vannkraft handler om å bruke de unike naturressursene vi har i landet til å skape verdier for de menneskene som bor her. Vi er svært glade for å utvikle dette videre, og i særlig i Nord-Norge. Disse ti prosjektene vil skape store verdier for grunneierne, lokalsamfunnene rundt og nasjonalt, avslutter Lehland.