Cadre har signert 50 fallrettigheter på ett år

‍Småkraftprodusenten Cadre har nådd nok en milepæl i sitt første driftsår. Nå jobbes det med utbyggingsplaner til mange hundre millioner kroner. Det skal sikre nok strøm til 100 000 husstander innen få år.

Fallrettsavtale nummer 50 er prosjektet Juvika kraftverk i Vefsn kommune i Nordland. Avtalen ble signert i forkant av Småkraftdagene, arrangementet der Småkraftforeninga hvert år samler fagmiljø, leverandører, politikere, utbyggere og kraftentusiaster i Bergen. En stor dag for et lite norsk miljø med hovedkontor i Kristiansand, som på kort tid er blitt det tredje største småkraftselskapet i Norge.

- Vi er utrolig stolte over at grunneiere over hele landet viser oss så stor tillit. Ingenting hadde vært mulig uten godt langsiktig samarbeid, og resultatene gjør og vil gjøre en virkelig forskjell for det grønne skiftet. Cadre har høye ambisjoner om å bygge ut enormt mye ny fornybar energi på få år. Da trenger vi mange prosjekter, sier konsesjonsansvarlig Bjørn C. Jacobsen.

Store bidrag til lokalsamfunn over hele landet

Cadre er en norsk vannkraftsprodusent som eier, driver og utvikler småkraft over hele landet. Cadres største eiere er det nordnorske kraftselskapet Nordkraft, som er Norges største operatør av småkraftverk, og den Stavangerbaserte energi-investoren HitecVision. Cadre har allerede samlet en kraftverksportefølje på over 400 GWh.  

- Det er ingen hemmelighet at det er komplisert og at hele prosessen fra planlegging til ferdig saksbehandling tar svært lang tid, selv når prosjektene er gjennomarbeidet og gode. Men når vi vet at hvert kraftverk i snitt bidrar med 13,5 millioner i lokale ringvirkninger lokalt og minst like mye nasjonalt, så er det verdt det, sier daglig leder i Cadre, Carl-Fredrik Lehland.  

Norge trenger mye mer kraft og mye mer lokal verdiskapning de neste årene. Småkraften er en stor del av løsningen for begge deler, med små ulemper og null subsidier. Det er svært god distriktspolitikk. Småkraftverk er en forutsigbar, langsiktig og kjærkommen inntektskilde for grunneiere over hele Norge – som ofte er bønder eller lokale næringsdrivende.

Fortsetter utbyggingen i høyt tempo

Cadre har ambisjoner om 2 TWh i drift i løpet av få år. De siste par månedene har selskapet satt i gang byggingen av tre prosjekter. Totalt vil disse prosjektene alene produsere 28 GWh fornybar energi. Det er nok strøm til 1900 gjennomsnittlige norske husstander Flere gryteklare prosjekter ligger også klare til saksbehandling hos NVE.

- Det kan bygges ut 8 TWh småkraft i Norge i løpet av de neste få årene, med små naturinngrep og lite konflikt. Det er et kraftig bidrag for å sikre kraftoverskudd, samtidig som det også gjør en stor forskjell lokalt. Vi skal komme med mange flere nyheter i år, sier Lehland.  

Les hele bærekraftsrapporten her