Bedre forståelse av laksevandringen: Cadre følger med live – og det kan du også!

På Boenfoss kraftverk i Kristiansand har Cadre iverksatt nye tiltak for å få bedre forståelse av laksebestanden i elva. Gjennom kontinuerlig overvåkning kan aktiviteten nå følges til alle døgnets tider.

Cadre, som har ansvaret for Boenfoss kraftverk, har nå finansiert to nye undervannskameraer for fisketelling i Todalselva. Dette kommer i tillegg til kameraet som allerede står i fisketrappa.  

Etter flommen tilbake i 2017 ble kraftverket Boenfoss bygget opp igjen, og da ble også laksevandringen kraftig forbedret. Faktisk kaller Norconsult kraftverket for Norges første laksevennlige kraftverk.  

For å bidra til fisketelling og ha ekstra god kontroll på fiskevandringen har vi nå satt ut flere kameraer, som Skandinavisk Naturovervåking har kontroll på.  

Ved å klikke deg inn på kart.skynordic.no, og velge «Boenfoss» eller «Boenfoss» 4CH i menyen, kan du følge med på laksen så godt som direkte. Boenfoss er kameraet i laksetrappa og Boenfoss 4CH er de to kameraene som står plassert i selve fossen. Hver gang et kamera oppdager bevegelse lagres en snutt.

– Nå håper vi dette tiltaket vil bidra til å gi viktig og relevant informasjon om tilstanden til laksebestanden i elven, og samtidig gi oss gode svar på spørsmål om hvilke vannføringer som trigger oppgang, sier prosjektleder i Cadre, Petter Dønnestad.  

Overvåkningen er sterkt ønsket av Nedre Tovdal Fiskelag som representerer elveeierne, og vi samarbeider tett med dem.

Vil du lese mer om Boenfoss kraftverk, og hvorfor det omtales som Norges første laksevennlige kraftverk? Besøk gjerne temasiden her.

Les hele bærekraftsrapporten her