For Johan betyr det mye at fossen fremdeles bidrar til verdiskapning

‍Boen gård og foss har i århundrer vært svært viktig for bygda og utviklingen her. Grunneier Johan G. Olsen er derfor stolt av å videreutvikle begge deler på en bærekraftig måte.

Boen gård og foss har i århundrer vært svært viktig for bygda og utviklingen her. Grunneier Johan G. Olsen er derfor stolt av å videreutvikle begge deler på en bærekraftig måte.

– Vi syns det er helt fantastisk at energien i fossen, som i tidligere århundrer har vært benyttet til vannkraft, møller, spikerverk og all verdens, fortsatt brukes til verdiskapning. Og at det er til grønn kraft, i vår tid, syns vi er helt fantastisk, forteller grunneier av Boen Gård, Johan G. Olsen.

Hans bestefar kjøpte dette stedet, som ligger en 20 minutters kjøretur utenfor Kristiansand, i slutten av 1939. Da lå interessen først og fremst i den gamle industribebyggelsen ved Boen foss, som han ønsket å videreutvikle. Gården ble brukt som ferie- og representasjonssted.

Historien strekker seg imidlertid enda lengre tilbake, til 1500-tallet da kong Christian II eide det. Gjennom årenes løp har det vært både sagbruk og tømmer, parkettfabrikk og sportsfiske her.

– Det var i fossen inntektene ble skapt, med sagbruk og laksefiske. Historisk sett så har den vært svært viktig for bygda og utviklingen. Det har i århundrer vært bygdas største arbeidsplass, forteller Olsen.

Videreutvikler seg for fremtiden
I dag har Johan og de andre eierne utviklet selve gården til å bli et yndet overnattingssted – spesielt kjent for sitt kortreiste kjøkken, som også har anbefaling i Guide Michelin.

– Fra å være en ganske sliten plass, så er vi nå et boutique hotell, vi selger laksefiske, vi har gjester fra hele verden som kommer og spiser og drikker i vår restaurant. Vi driver med kurs og konferanse, og har en stab på 10-12 mennesker som jobber her. Så gården har begynt å leve igjen, og det er det som er vår intensjon med dette, sier Olsen og legger til:

– Vi ønsker å ta vare på Boen gård for fremtidige generasjoner.

Boen Gård 1520
Foto: Boen Gård

Bedre muligheten for laksen
Også elva gir fremdeles stor verdi til lokalsamfunnet gjennom det nye småkraftverket som leverer grønn kraft. Det tilrettelegger i tillegg bedre for laksefisket, som er svært populært.

– Det som er ganske utrolig med kraftverket i fossen nå er at de installasjonene som er gjort der oppe, og arbeidet med forskjellige grinder og så videre for å sikre laksens både opp- og utgang, er formidabelt flott gjort, forteller Olsen.

Tidligere lå det et mindre kraftverk her som havarerte i flom i 2017. Det nye er bygget på nøyaktig sted, for å begrense inngrep i naturen så mye som mulig. Det tar også tar litt mer vann enn det forrige som lå her, som sikrer et godt samspill mellom fossens vannføring og vannføring i kraftverktrappen.  

– Det gjør at laksen aldri har hatt så gode muligheter til å komme seg opp vassdraget som nå.

Kurs og konferanse på Boen Gård - De Historiske
Foto: Boen Gård

Fossen videreutvikles
For eierne har det vært viktig å samarbeide med en aktør som virkelig tok vare på elva, laksen og naturen rundt. De ønsket å bidra til utvikling av bærekraftig kraft, skapt på en bærekraftig måte, med minimalt inngrep i naturen og så lite visuelt forstyrrende som overhodet mulig.

– For oss så betyr det veldig mye at det fremdeles er verdiskapning i fossen, og at det er grønn kraft. Samarbeidet med Cadre er vi uhyre fornøyde med. De har tatt det oppdraget på ramme alvor. De skaper grønn kraft og de videreutvikler faktisk fossen som et verdielement i verdiskapningen i samfunnet vårt, samtidig som hensynet til laksen er tatt på ytterste alvor.  

Han setter også pris på å ha blitt godt kjent med de ansatte i Cadre gjennom det tette samarbeidet.

– Det er en glede å si at Cadre er stamgjester på gården her og spiser og drikker med begge hender, og det koser vi oss med, sier han med et smil.

Bli bedre kjent med Johan her: